
Paneer is een Indiase verse kaas die verbazingwekkend makkelijk zelf te maken is.
Het is een origineel, veelzijdig vegetarisch vleesalternatief, dat in gebruik enigszins met tofu vergeleken kan worden. Van zichzelf heeft het namelijk vrij weinig smaak, maar kan wel heel goed verschillende andere smaken aannemen. Gebakken ontstaat de onweerstaanbare combinatie van een heerlijk krokant korstje met een smeuïge binnenkant. Ook zijn de twee ingrediënten die je nodig hebt goedkoop en overal verkrijgbaar.
Een nadeel is echter dat je van 1 L melk een portie paneer overhoudt die net genoeg is voor één persoon. Je moet dit dus niet voor een etentje voor tien man willen maken. Oh en een ander detail; je hebt kaasdoek nodig. Dit is online verkrijgbaar of bij de betere kookwinkel. Maar als je net als ik, je de dag van tevoren bedenkt dat je dit wilt gaan maken, met het liefst een zo goedkoop mogelijk alternatief, is dat ook nog mogelijk. Ik heb uiteindelijk een stoffen zakdoek (100% katoen) gekozen, maar een schone, lichte theedoek of ander stuk schoon katoen werkt ook prima.
Voor twee personen (of als onderdeel van meerdere gerechten voor vier personen) heb je nodig:
2 liter volle melk
3-4 eetlepels citroensap
Eigenlijk wil je dat de melk doet wat je onder andere omstandighede pertinent probeert te voorkomen.
Doe de melk in een pan aan de kook. Blijf goed roeren, anders wordt de afwas een ramp. Voeg het citroensap toe en roer het geheel een paar minuten rustig door totdat de melk gaat stremmen. Spreid je kaasdoek of alternatief in een vergiet uit en giet hier de melk in. Spoel de wrongel (de hüttenkäse-achtige substantie die overblijft in je vergiet) kort af met wat water en laat het geheel een minuut of tien uitlekken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je doek met behulp van een knoop, of handig Ikea-klemmetje, aan de kraan te hangen.
Om een stevige paneer te krijgen zet je een zwaar gewicht, zoals een pan gevuld met water of een stapel ongebruikte studieboeken, op de paneer. Zorg er dus voor dat de paneer goed inpakt is in de kaasdoek. Na een uur of twee is de paneer al stevig. Zelf heb ik het ’s ochtends voorbereid, de plak paneer met een blikje erop in de koelkast bewaard, en het ’s avonds gebruikt.





Paneer

Maar goed, je hebt paneer. En nu?
Gebruik het in plaats van vlees in een lekkere curry, bak blokjes paneer voor in een wrap of maaltijdsalade of rijg ze met wat groente aan een spiesje voor de volgende BBQ. Het belangrijkste is dat je er wel nog smaak aan moet geven. Dus leef je uit met gedroogde specerijen of currypasta’s.
Mocht je geen zin hebben om te wachten totdat de paneer hard geworden is (of een verkeerd soort doek gekozen hebben waardoor de paneer te vochtig blijft, zoals bij mijn tweede poging), kan je alsnog de paneer ook in zijn zachte vorm gebruiken. Door met een lepel hoopjes paneer in een pan te scheppen en deze voorzichtig om te keren, is het alsnog op te bakken.
Heb je het voor elkaar gekregen om teveel paneer te maken, bewaar deze dan in een afgesloten bakje met wat water in de koelkast. Je kan paneer ook invriezen: zorg er dan voor dat de paneer luchtdicht verpakt is.